NIETZSCHE

NIETZSCHE
autor DELEUZE Gilles, Trad. GHIU Bogdan | editura Editura All | 112 pagini | 973-684-497-8
INTR-O BUNA ZI, VEACUL VA FI, POATE, DELEUZIAN.
(Michel FOUCAULT - Theatrum philosophicum, 1970)

Filosof si politolog - sarac in discipoli in propria tara mai cu seama din pricina neglijarii sistematice a relatiei magistru-discipol (una in care alti colegi de breasla excelau), dar bucurandu-se de o larga audienta in spatiul de limba engleza -, Gilles Deleuze (1925-1995) a studiat filosofia la Sorbonne, in perioada 1944-1948, ani care aveau sa-l apropie de Michel Butor, Michel Tournier si Francois Chatelet. Si-a castigat dreptul de a profesa filosofia in invatamant (agregation) in anul 1948, dupa care, pana in anul 1957, a predat in mai multe licee. Perioada 1957-1960 si-o petrece la catedra de istoria filosofiei a Universitatii Sorbonne. Au urmat patru ani (1960-1964) de activitate de cercetare in cadrul Centre National de Recherche Scientifique. Incepand cu anul 1964, devine cadru didactic al institutiei de invatamant superior din Lyon. Cinci ani mai tarziu, la solicitarea lui Michel Foucault, i se alatura acestuia, ca profesor de filosofie al Universitatii din Vincennes. Avea sa-si incheie cariera didactica in anul 1987.
Opera sa a cunoscut, la inceput, interventii in domeniul istoriei filosofiei (monografii Hume, Nietzsche, Kant, Bergson, Spinoza) domeniu in care preocuparea majora a constituit-o producerea de concepte, continuate de un numar impresionant de studii si cercetari in directia psihanalizei, alaturi de psihanalistul Felix Guattari, a politicii, literaturii (Marcel Proust, Franz Kafka, Lewis Carroll), picturii (Francis Bacon) si a cinematografiei, pentru formele cele mai novatoare ale acestor arte configurand interesante trasee conceptuale. Intreprinderile sale s-au circumscris constant metafizicii actului, opunandu-se metafizicii fiintei, refuzand discursul totalizant si reductiv si acordand atentie diferentei, evenimentului, configuratiei in care devenirea si diferenta sunt principalele jaloane ale receptarii discursului sau filosofic.
Bibliografie (opere principale): 1953 - Empirisme et subjectivite; 1969 - Difference et repetition; Logique du sens; 1972 - LA'anti-AÃ…a€™dipe; 1980 - Mille plateaux; 1991 - QuA'est-ce que la philosophie?

[...] cartulia aceasta, a doua scrisa de Gilles Deleuze despre/cu/pentru Nietzsche (in 1965, dupa "Nietzsche si filosofia"... in 1962), este un "model de carte scolara" despre un filosof scrisa de alt filosof. Ea contine o "sistematizare exemplara" a operei lui Nietzsche - cu cat mai exemplara, cu atat mai de interogat, de analizat. Deleuze il interpreteza si repune in drepturi pe Nietzsche, dar mai ales "se" si "ne inarmeaza" cu el. Gratie lui, aflam [...] ca filosofia poate fi "pedagogie". "Nietzscheanismul" francez nu este, din acest punct de vedere, un "-ism" printre altele.
Bogdan GHIU- Nietzsche, Franta, Deleuze, Nietzsche (postfata)

Recidiva nietzscheana din anul 1965 a lui Deleuze, dupa cartea de referinta scrisa de el cu trei ani in inainte, Nietzsche et la philosophie, cunoscand nu mai putin de noua editii pana in anul 1992, Nietzsche prezinta - intr-o maniera accesibila - cele mai importante elemente biobibliografice legate de personalitatea omului si filosofului Friedrich Nietzsche. Lucrarea se distinge prin profunzimea interpretarii, originalitate, expresivitate si concizie, erijandu-se - cu atat mai mult cu cat ia amploare si fondul roman al traducerilor din opera filosofului german - in adevarate prolegomene pentru incursiunile de mai mare adancime in opera titanului de la Weimar. Cuprins: Viata; Filosofia; Dictionarul principalelor personaje nietzscheene; Opera; Extrase (Ce este un filosof?; Dionysos filosof; Forta si vointa de putere, De la nihilism la transmutatie; Eterna Reintoarcere; Despre nebunie); Bibliografie (studiii germane si franceze asupra vietii si operei filosofului german); Postfata (Nietzsche, Franta, Deleuze, Nietzsche - Bogdan Ghiu).
ISBN: 973-684-497-8
Filosofie   |   Stiinte umaniste

Cititori nostri au gasit cartea pe Elefant.ro: CLICK AICI

.Poti gasi cartea si pe siteurile:

librarie.net 14.9 lei NIETZSCHE
libraria-noastra.ro 11.17 lei Nietzsche
ishop.ro 13.41 lei Nietzsche
allinonemedia.ro 11.17 lei Nietzsche
piata-cartii.ro 14.9 lei Nietzsche
superlibrarie.ro 14.9 lei NIETZSCHE

Alte carti de care ati putea fi interesati

CAPITALISM SI SCHIZOFRENIE (I). ANTI-OEDIP

CAPITALISM SI SCHIZOFRENIE (I). ANTI-OEDIP
» autor GUATTARI, Felix; DELEUZE, Gilles; | editura Paralela 45 | 2008 | 576 pagini
AUTOR: GUATTARI, Felix; DELEUZE, Gilles; EDITURA: Paralela 45 ANUL APARITIEI : 2008 DOMENIU: Literatura straina COLECTIE: STUDII; Seria STUDII SOCIO-UMANE ISBN : 978-973-47-0415-6; vol. I: 978-973-47-0416-3 FORMAT CARTE: 14 x 20 NR. PAGINI : 576...
pret de la 59 lei   -   1 magazin   » Compara pretul »

Kafka. Pentru o literatura minora

Kafka. Pentru o literatura minora
» autor Felix Guattari, Gilles Deleuze | editura Art | 2007 | 192 pagini
Forta lui Kafka. Nuvelele sau povestirile descriu deveniri-animale care sunt tot atatea linii de fuga active. Romanele, mai degraba ilimitate decat neterminate, opereaza o demontare a marilor masini sociale prezente si viitoare. Chiar in momentul in care le agita amenintator, folosindu-le drept paravan, Kafka nu crede deloc in lege, vinovatie, angoasa, interioritate; nici in simboluri, metafore...
pret de la 17.5 lei   -   3 magazine   » Compara pretul »

Nietzsche si filosofia

Nietzsche si filosofia
» autor Gilles Deleuze | editura Ideea Europeana | 2005 | 234 pagini
» Diverse
pret de la 21.6 lei   -   3 magazine   » Compara pretul »

Manualul autorului

Manualul autorului
» autor Ghiu,Bogdan | editura CARTEA ROMANEASCA
pret de la 22.9 lei   -   1 magazin   » Compara pretul »

Capitalism si schizofrenie. Anti-Oedip

Capitalism si schizofrenie. Anti-Oedip
» autor Gilles Deleuze | editura Editura Paralela 45
Colaborarea dintre Gilles Deleuze si F?lix Guattari reprezinta un fenomen unic in gandirea contemporana. Timp de trei decenii, acestia au format un ?autor multiplu?, un ?subiect filosofic in doi?, o adevarata ?masina de gandire? care a produs cateva dintre conceptele transversale revolutionare ale epocii noatre. In 1969, anul intalnirii lor, Gilles Deleuze si F?lix Guattari erau deja cunoscut...
pret de la 59 lei   -   1 magazin   » Compara pretul »
» Edituri
» Contact


© piticipecreier.ro