Enciclopedia plantelor medicinale folosite in terapia veterinara

Enciclopedia plantelor medicinale folosite in terapia veterinara
autor Mihaela Temelie | editura Rovimed | 2009 | 484 pagini
Animalele, indiferent de modul lor de hranire, consuma diferite plante sau organe ale acestora in scopul diminuarii si, chiar, tratarii starilor lor de boala.
Inteligenta la nivelul animalelor este definita prin capacitatea acestora de a-si adapta comportamentul la situatia existenta.
Se disting doua modalitati de conduite adaptative:
▪ instinctiva (automata) exprimata prin programe ce includ experienta speciei, transmise genetic,
▪ deliberata in care intervine intentionalitatea.
Un act deliberat cu eficienta adaptativa presupune o experienta insusita prin invatare si memorare, o anticipare si o elaborare adecvata. in instincte apare doar o experienta trecuta si memorata in genele codului genetic. Transmiterea lor la descendenti constituie prin sine insasi o anticipare a conditiilor de mediu si a experientelor la care va fi supus purtatorul lor. Cand experientele individuale si conditiile de mediu nu corespund cu acelea memorate de specie in aceste instincte, individul este obligat sa recurga la acte deliberate sau sa piara prin lipsa capacitatii de adaptare.
In realitate exista o imbinare a celor doua posibilitati de actiune, o libertate a vointei ale carei limite se extind concomitent cu dezvoltarea filogenetica a sistemului nervos. intr-o lume in continua schimbare si evolutie, nici un instinct nu poate fi suficient pentru a anticipa toate conditiile in care va trai purtatorul sau. De aceea, acesta trebuie sa fie dotat si cu posibilitati de actiune intreprinse ad-hoc. Cand toate acestea sunt depasite individul dispare.
Instinctele sunt garantii pe care specia si le ia pentru ca perpetuarea sa sa nu se intrerupa. De aceea, le intalnim in lumea vie, si acesta este motivul pentru care manifestarea lor se petrece sub imperiul unei tensiuni la care animalul nu se poate opune fara sa-si atraga suferinta, iar satisfacerea lor este rasplatita prin placere.
in esenta lor, conduitele instinctive constituie acte inteligente avand finalitati adaptative. Ele sunt o expresie a inteligentei materiei vii.
Din dragoste de animale si de natura am continuat seria ENCICLOPEDIA PLANTELOR MEDICINALE prin realizarea volumului Enciclopedia plantelor medicinale folosite in terapia veterinara.
Elaborarea acestei lucrari are la baza anumite considerente de ordin teoretic si practic:
- acest volum se adreseaza atat specialistilor, cat si publicului iubitor de animale,
- plantele medicinale pot fi incadrate la limita dintre produsele alimentare si medicamentele propriu-zise. Rolul lor nu se limiteaza la influentarea unor procese patologice, ci devine din ce in ce mai important in prevenirea afectiunilor.
- in lucrare este redata raspandirea plantelor medicinale, acolo unde sunt in numar mare si pot fi recoltate,
- de asemenea, cartea ofera indrumari privind recoltarea in conditii optime a acestor plante,
- recoltarea plantelor medicinale din flora spontana de catre proprietarul necuvantatorului ofera numeroase avantaje: miscarea, imbogatirea cunostintelor, valorificarea unor resurse locale,
- pentru a evita eventualele accidente, este descris cum trebuie sa fie produsul obtinut dupa uscare,
- se stie ca pentru a avea un efect terapeutic direct mai accentuat plantele medicinale se administreaza in amestecuri. De aceea, la fiecare afectiune mai des intalnita sunt prezentate plantele medicinale indicate,
- pentru ca plantele medicinale sa-si pastreze calitatile si efectul asupra organismului, trebuie preparate in mod adecvat si potrivit scopului urmarit; acest aspect este mult mai important decat cantitatea pe care o administram,
- explicarea diferitilor termeni medicali si botanici intalniti in lucrare.
Lucrarea incepe cu o prezentare succinta a istoriei plantelor medicinale si a relatiei plante - animale, care face obiectul primului capitol Studiu introductiv.
in capitolul Notiuni generale despre plante medicinale se prezinta principalele clase de principii active, ca substante tamaduitoare pentru organismul animal. De asemenea, se indica metodele de identificare, recoltare, uscare si conservare ale plantelor medicinale in subcapitolul Obtinerea drogurilor. Un loc aparte in acest subcapitol il are prezentarea speciala a precautiei fata de plantele medicinale toxice. Capitolul se incheie cu prezentarea modurilor de prelucrare a drogurilor [reprezentate prin materia prima de origine vegetala, animala sau minerala, care serveste la prepararea anumitor medicamente (conform definitiei din DEX); organele uscate ale plantelor medicinale, in cazul nostru].
Al treilea capitol, care este si cel mai vast, cuprinde Plantele medicinale folosite in terapia veterinara. Fiecare specie de plante se legitimeaza cu denumirea populara si stiintifica, urmata de incadrarea in familie, ecologia si raspandirea in tara. in continuare se prezinta descrierea botanica succinta pentru recunoasterea plantei, organul (organele) utilizat(e), recoltarea (la plantele medicinale cele mai folosite recoltarea este insotita de prezentarea produsului obtinut, pentru a putea fi utilizat cu maximum de randament). Monografia plantei se completeaza cu compozitia chimica din punct de vedere al virtutilor terapeutice, precum si, unde este cazul, toxicologia plantei urmata de acordarea primului ajutor in cazul unor intoxicatii accidentale cu plante medicinale toxice. Apoi sunt prezentate recomandarile fitoterapeutice si modul de administrare al plantelor, atat in uz intern, cat si in cel extern. Monografia fiecarei plante medicinale se incheie cu un tabel care sintetizeaza datele cele mai importante despre aceasta. De asemenea, fiecare planta este insotita de un desen alb - negru.
Explicarea succinta a diferitilor termeni medicali si botanici intalniti in lucrare face obiectul Glosarului.
Indexul de denumiri stiintifice vine in sprijinul cititorului pentru a gasi planta medicinala cautata, indiferent sub ce denumire populara ar cunoaste-o.
Materialul bibliografic fiind foarte generos si numeros, lucrarea se incheie doar cu o Bibliografie selectiva.
Trebuie subliniat ca aceasta lucrare nu urmareste sa prescrie tratamente si nici sa inlocuiasca consultatia medicului, ci numai sa arate insusirile plantelor medicinale, sa inlature unele intrebuintari gresite si sa ajute la utilizarea lor intr-un mod stiintific, in apararea sanatatii.
Medicina VeterinaraPoti gasi cartea si pe siteurile:

librarieonline.net 49.95 lei Enciclopedia plantelor medicinale folosite in terapia veterinara
pro-librarie.ro 50 lei Enciclopedia plantelor medicinale folosite in terapia veterinara

Alte carti de care ati putea fi interesati

Afectiunile bucale si remediile naturale

Afectiunile bucale si remediile naturale
» autor Temelie Mihaela | editura Rovimed
Descriere - Afectiunile bucale si remediile naturale "Afectiunile bucale si remediile naturale", de Mihaela Temelie, constituie o reusita sinteza a continutului stiintific al notiunilor si problemelor care au ca obiect de studiu diversele aspecte ale maladiilor cavitatii bucale. Definirea si prezentarea maladiilor bucale si a complicatiilor de vecinatate, asociate cu mentionarea efectelor direc...
pret de la 7.84 lei   -   2 magazine   » Compara pretul »

Plante medicinale spontane

Plante medicinale spontane
» autor Temelie Mihaela | editura Rovimed
Descriere - Plante medicinale spontane Exista un numar mare de carti despre plantele medicinale spontane. Pentru ca un nou volum de acest gen sa-si croiasca drum, trebuie sa prezinte aspecte si informatii noi, sa ofere abordarii inedite si exact acest lucru isi propune si lucrarea de fata. Acest volum, prin intreaga sa prezentare, se adreseaza in egala masura specialistilor (biologi, medici, fa...
pret de la 12.74 lei   -   2 magazine   » Compara pretul »

Enciclopedia plantelor medicinale cultivate din Romania

Enciclopedia plantelor medicinale cultivate din Romania
» autor Mihaela Temelie | editura Rovimed Publishers | 418 pagini
pret de la 50 lei   -   1 magazin   » Compara pretul »

ACTIVITATI MATEMATICE FISE DE LUCRU 5-7 ANI

ACTIVITATI MATEMATICE FISE DE LUCRU 5-7 ANI
» autor Conona Petrescu, Ioana Lazlo, Mihaela Serbanoiu, Mihaela Nica, Loredana Roman | editura Diana | 2008 | 482 pagini
Aceasta lucrare prezinta cateva sugestii de fise de lucru pentru activitati matematice cu intentia declarata, a stimularii " invatarii" inca de la varstele timpurii. Speram ca aceasta initiativa editoriala sa vina in sprijinul educatoarelor, in activitatile desfasurate cu copiii prescolari, dar si in sprijinul parintilor care vor dori sa contribuie la inbogatirea experientelor copilului in dome...
pret de la 3.8 lei   -   1 magazin   » Compara pretul »

Enciclopedia plantelor medicinale spontane din Romania

Enciclopedia plantelor medicinale spontane din Romania
» autor Mihaela Temelie | editura Rovimed Publishers | 540 pagini
pret de la 50 lei   -   1 magazin   » Compara pretul »
» Edituri
» Contact


© piticipecreier.ro