Consiliere educationala

Consiliere educationala
autor Elena Dimitriu | editura Editura Institutul European | 2005 | 268 pagini
Lucrarea de fata este rezultatul dintre doua categorii de circumstante favorabile: cresterea lumii in care traim si spatiul permisiv de pe piata cartii cu privire la consiliere in general si mai ales la consilierea educationala. Intilnirea dintre aceste doua tipuri de circumstante a fost asigurata de preocuparile mai vechi pe care le-am avut in legatura cu activitatile bazate pe ajutorul psiho-uman, cu cercetarile doctorale cu privire la terapia timiditatii si cu pasiunea pentru psihoterapie.

Daca lumea devine din ce in ce mai complexa, dar si mai problematica si contradictorie, educatia - consideram noi - este chemata sa raspunda din ce in ce mai adecvat acestor transformari, mai mult sa le anticipeze si sa pregateasca subiectii educationali pentru asimilarea lor in mod activ si creator.
Pina in decembrie 1989, aceasta misiune a educatiei nu implica si dimensiunea consilierii subiectilor educationali cu privire la efectele negative ale transformarilor sociale asupra persoanei sau grupului datorita caracterului politic-dictatorial al conducerii de partid si de stat, exercitat asupra educatiei si a scolii.
Orientarea scolara si profesionala (O.S.P.) avea, ca intregul invatamint de altfel, un caracter politic, formal, fiind centrata pe infaptuirea directivelor politice, mai mult pe uniformizarea personalitatilor decit pe individualizarea si valorizarea maximala a creativitatii individuale si de grup.
Eliberata de constringerile politice, educatia isi descopera in mod necesar si dimensiunea sa de consiliere in interactiune cu cea de informare si formare a personalitatii umane, cu cea de mediere a transformarilor sociale, cu cea de gestionare si solutionare a problematicii educationale.
Planurile cadru ale invatamintului romanesc dupa 1995, cind este publicata noua Lege a invatamintului, introduc o noua disciplina scolara , incepind de la clasa I pina la clasa a XII-a. Dar desi in felul acesta scoala raspunde in mod adecvat si practic nevoilor sociale de consiliere printr-o noua disciplina de invatamint, aceasta este inclusa in ceea ce se numeste , iar multe scoli renunta la ea sau o asimileaza cu dirigentia.
La nivel universitar este introdusa la facultatile cu profil psihologic, sociologic, pedagogic, de asistenta sociala, o noua disciplina universitara - Consilierea. Centrele interscolare de consiliere si orientare, Institutul de Stiinte ale Educatiei, Centrele de orientare profesionala din cadrul Universitatilor de stat sau particulare incep sa se preocupe tot mai mult de problematica consilierii scolare, vocationale, profesionale si chiar educationale.
Cu toate acestea, cercetarea stiintifica cu privire la consilierea (educationala) este inca deficitara.

Lucrarea doamnei Elena Dimitriu-Tiron completeaza lista destul de restrinsa a lucrarilor stiintifice romanesti din domeniul consilierii educationale si vine in intimpinarea cererii crescinde de astfel de informatii din partea profesorilor, elevilor si parintilor. Combinind informatiile dintr-o bibliografie reprezentativa pentru domeniul abordat cu experienta dobindita de-a lungul mai multor ani prin practicarea psihoterapiei si consilierii, autoarea reuseste sa puna la dispozitia celor interesati o lucrare care, in egala masura, le va stimula reflexiile teoretice asupra celor mai importante probleme care apar in cimpul educational si-i vor orienta in realizarea unor interventii practice eficiente.

prof. dr. Ion Dafinoiu


Din cuprins:
- Statutul epistemologic al consilierii educationale;
- Tipuri si forme ale consilierii educationale;
- Principiile consilierii;
- Procesul consilierii;
- Personalitatea consilierii.
Pedagogie   |   Invatamant   |   Educatie   |   Lucrari de pedagogie

Cititori nostri au gasit cartea pe Elefant.ro: CLICK AICI

.Poti gasi cartea si pe siteurile:

allinonemedia.ro 27 lei Consiliere educationala
lucman.ro 27 lei Consiliere educationala
libraria-noastra.ro 27 lei Consiliere educationala

Alte carti de care ati putea fi interesati

Dimensiunile educatiei contemporane

Dimensiunile educatiei contemporane
» autor Elena Dimitriu | editura Editura Institutul European | 2005 | 140 pagini
Educatia contemporana reprezinta educatia dintotdeauna in permanenta ei, educatia care corespunde solicitarilor societatii contemporane, mai mult, care anticipeaza transformarile societatii viitoare, proiecteaza, organizeaza, coordoneaza actiunile si factorii responsabili de aceste transformari. Dimensiunile societatii contemporane sint identificate intr-un proces ciclic de evaluare, revaloriza...
pret de la 28 lei   -   3 magazine   » Compara pretul »

Din trecut

Din trecut
» autor DIMITRIU, Sergiu | editura Editura Institutul European | 2006 | 212 pagini
Din cuprins: - Tinar aristocrat; - Deputat de Ismail; - Prefect de Tighina; - Secretar in Ministerul de Interne. Incerc sa scriu citeva amintiri din viata mea. Sa ascult, astfel, de ce-mi spune constiinta mea, deoarece constiinta nu insala niciodata, ea este adevaratul ghid al omului. Niciodata in alte timpuri nu m-as fi gindit sa scriu ceva despre viata mea. Trecutul este unul dintre pu...
pret de la 18.52 lei   -   4 magazine   » Compara pretul »

GHIDUL DE CONSILIERE EDUCATIONALA - Ghid metodologic pentru orele de dirigentie si consiliere

GHIDUL DE CONSILIERE EDUCATIONALA - Ghid metodologic pentru orele de dirigentie si consiliere
» autor Adriana Badan | editura Asociatia de Stiinte Cognitive din Romania ASCR | 2009 | 307 pagini
GHIDUL DE CONSILIERE EDUCATIONALA se adreseaza in primul rand profesorilor care doresc sa desfasoare la clasa activitati de consiliere si orientare. Totodata, este in instrument teoretic si practic deosebit de util pentru orice profesor, pedagog, diriginte, consilier sau psiholog. Ghidul ofera o informatie bogata si actuala, metode concrete de lucru, programa scolara detaliata pentru cele...
pret de la 30 lei   -   1 magazin   » Compara pretul »

Fizica, biologie, chimie pentru gimnaziu utilizand Microsoft Office

Fizica, biologie, chimie pentru gimnaziu utilizand Microsoft Office
» autor Elena Voicu Anca, Elena Hutanu, Alexandru Otet, Elena Garabet Mihaela | editura All
Descriere - Fizica, biologie, chimie pentru gimnaziu utilizand Microsoft Office Calculatorul te invata! Consacrat pe plan international, conceptul ICT (Information and Comunication Technology - Tehnologia Informatieii si Comunicatiei) se refera la totalitatea echipamentelor si a aplicatiilor ce conduc la realizarea preluarii, prelucrarii sii transmiterii informatiilor, iar patrunderea sa in sco...
pret de la 14.6 lei   -   5 magazine   » Compara pretul »

Codul comercial

Codul comercial
» autor Dimitriu Alexandru | editura CHBeck | 2009 | 200 pagini
Lucrarea Codul comercial este conceputa pe structura Codului comercial, fiecarui articol fiindu-i atasate toate informatiile necesare cu privire la aplicarea sa in practica: conexiunile cu alte acte normative; indicarea celor mai importante surse doctrinare referitoare la articolul respectiv; deciziile Curtii Constitutionale de admitere si/sau de respingere a exceptiilor de neconstitutionalita...
pret de la 19.92 lei   -   2 magazine   » Compara pretul »
» Edituri
» Contact


© piticipecreier.ro