Modernizarea sistemului electoral din Romania (1866-1937)

Modernizarea sistemului electoral din Romania (1866-1937)
autor Sorin Radu | editura Editura Institutul European
Cu toate disfunctionalitatile din Romania, sistemul electoral a cunoscut o evolutie pozitiva de la 1866 pina la 1937. Modernizarea a cunoscut un proces firesc din aceasta perspectiva, Romania racordindu-se la realitatile europene ale vremii. Evolutia sistemului electoral a fost oprita de instruirea regimului personal al regelui Carol al II-lea. Constitutia din februarie 1938 a adus schimbari radicale, in sensul restringerii caracterului universal si democratic al votului. Prevederile electorale vor fi dezvoltate prin publicarea unei noi legi electorale in mai 1939, intocmita in baza principiilor corporatiste.

"Cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea si primul deceniu al secolului XX au avut un rol decisiv pentru dezvoltarea culturala, sociala, economica si politica a Romaniei. Spiritul modernizarii se simtea - intr-o mai mica sau mai mare masura in toate domeniile. Demersul modernizator a fost patronat succesiv atit de liberali, cit si de -conservatori, uneori diferind mijloacele, totdeauna ritmul, adesea procesele de intentie."

"Ne propunem sa refacem si sa analizam evolutia legislatiei electorale din Romania in perioada 1866-1937, insistind in principal asupra dezbaterilor dintre partidele politice, asupra argumentelor aduse in favoarea reformei electorale, a democratizarii regimului politic. Nu ne-am oprit si asupra legislatiei pentru alegerile comunale si judetene, atit pentru faptul ca, in linii generale, respecta aceleasi principii cu alegerile parlamentare, dar si din considerente editoriale. Aceasta carte, alaturi de Electoratul din Romania in anii democratiei parlamentare (1919-1937), aparuta in 2004 tot la Editura Institutul European, spera sa ofere o imagine cit mai completa asupra sistemului electoral din Romania in anii monarhiei constitutionale (1866-1937)."

Sorin Radu

O carte despre inceputurile democratiei romanesti, cu framintari si veritabile dezbateri ideologice importante nu doar ca aspect al trecutului istoric, ci si in relatie cu contextul redemocreatizarii din zilele noastre.

Din cuprins:
- Legislatia electorala din Romania in perioada 1866-1914;
- Modernizarea sistemului electoral in viziunea partidelor politice;
- Introducerea votului universal;
- Unificarea sistemului electoral din Romania;
- Critica votului universal in Romania interbelica.
Istorie

Cititori nostri au gasit cartea pe Elefant.ro: CLICK AICI

.Poti gasi cartea si pe siteurile:

allinonemedia.ro 27.5 lei Modernizarea sistemului electoral din Romania (1866-1937)
libraria-noastra.ro 27.5 lei Modernizarea sistemului electoral din Romania (1866-1937)

Alte carti de care ati putea fi interesati

Pictorul si gravorul Nicolae Brana

Pictorul si gravorul Nicolae Brana
» autor RADU, Sorin COSTIN, Miron | editura Institutul European | 2005 | 164 pagini
"Nicolae Brana este personalitatea cea mai plina de contradictii, inegala, agitata si uneori cu linisti si seninatati care surprind. Lucrarile lui Brana, in care constructia, compozitia si desenul sint neglijate, exceleaza printr-o coloratie terna, plina de umbre si penumbre in care colorile complimentare fac gama minora. Indiferent de nonconformismul lui Brana la norma tehnica a conceptului de...
pret de la 45 lei   -   2 magazine   » Compara pretul »

Relatii financiar - monetare internationale

Relatii financiar - monetare internationale
» autor Boaja Minica, Radu Sorin Claudiu | editura UNIVERSITARA | 2008 | 357 pagini
Relatii financiar - monetare internationale
pret de la 30 lei   -   4 magazine   » Compara pretul »

Istoria evreilor din Romania (1866-1938)

Istoria evreilor din Romania (1866-1938)
» autor ASANDULUI, Gabriel | editura Editura Institutul European | 2003 | 95 pagini
Din cuprins: - Situatia evreilor pina la publicarea primei Constitutii a Romaniei moderne; - Evreul si imaginea sa in societatea romaneasca; - Evreii de la independenta la primul razboi mondial; - Invatamintul evreiesc din Romania; - Organizatii si partide politice evreiesti; - Antisemitismul in Romania interbelica.
» Istorie
pret de la 9.6 lei   -   3 magazine   » Compara pretul »

Imagini ale identitatii nationale. Romania la expozitiile universale si internationale de la Paris (1867-1937)

Imagini ale identitatii nationale. Romania la expozitiile universale si internationale de la Paris (1867-1937)
» autor Laurentiu Vlad | editura Editura Institutul European
Pornind de la premisele ca o expozitie universala pune in valoare anumite strategii identitare, ca scena unde se infrunta diferite imagini de propaganda a fost aceeasi (Parisul celui de-al II-lea Imperiu sau al celei de-a III-a Republici), iar relatiile dintre Romania si Franta nu au avut catusi de putin un caracter accidental in secolele XIX-XX, avem in mod cert posibilitatea de a contura o se...
pret de la 24.5 lei   -   2 magazine   » Compara pretul »

Electoratul din Romania in anii democratiei parlamentare (1919-1937)

Electoratul din Romania in anii democratiei parlamentare (1919-1937)
» autor Sorin Radu | editura Editura Institutul European | 2004 | 356 pagini
Din cuprins: - Unificarea legislatiei electorale din Romania dupa 1918; - Legea electorala din martie 1926; - Structura sociala a electoratului; - Influentarea electoratului; - Partidele politice si propaganda electorala; - Promovarea imaginii liderului politic; - Discursul electoral.
» Istorie
pret de la 28.5 lei   -   3 magazine   » Compara pretul »
» Edituri
» Contact


© piticipecreier.ro