Eternul feminin si teatrul

Eternul feminin si teatrul
autor Petru Ursache, Magda Ursache Categoria: Beletristica si critica Editura: Institutul European [1996] Pretul: 49,90 34,93 lei Reducere: 30% / 14,97 lei | editura Editura Institutul European | 2006 | 164 pagini | 973-611-381-7
Din cuprins:
- Elfriede Jelinek, Clara S.- o tragedie muzicala
- Gertrud Fussenegger, Eu sint Ofelia
- Werner Schwab, Sefele
- Brigitte Schwaiger, Fuhrer, la ordin!
- Helmut Peschina, Las' ca vezi tu!--------------------------------------------------------------------------------
Textele antologate reprezinta doar o mica parte din operele de valoare dedicate femeii in literatura austriaca a celei de a doua jumatati a secolului XX. Actor literar nou, femeia nu mai este doar partenera barbatului, ea are un univers autonom, extrem de bogat si contradictoriu. Personajele feminine nu mai sint o umbra a barbatilor in preajma carora se afla. Cum nu se poate mai bine subliniaza aceasta schimbare de pozitie nuvela care este de fapt un frumos monolog dramatic, Eu sint Ofelia de Gertrud Fussenegger. Discursul narativ nemaifiind dominat de personajul central de obicei masculin ori reprezentat de o femeie care gindeste ca un barbat, in literatura victoriana - capata o pluralitate speciala, o polivalenta care ii maresc nu numai farmecul si imprevizibilul si ofera posibilitatea unei constructii narative de nebanuita profunzime si intensitate. Un astfel de conflict se regaseste in Clara S. de E. Jelinek.
Austria este tara cu prima femeie careia i s-a inminat premiul Nobel pentru pace (Suttner). Miscarea feminista, in incercarea ei de a pozitiona femeia la egalitate cu barbatul, a avut si multe exagerari si initiative discutabile, dar a reusit sa impuna o imagine noua, mai aproape de realitatea nemijlocita. Recunoasterea problematicii feminine ca tema sociala si politica majora in Austria este, nu in ultimul rind, si meritul scriitoarelor care se impun pe scena literara, dupa razboi. Ilse Aichinger, Christine Lavant, dar mai ales Ingeborg Bachmayer aduc un suflu nou in literatura.

Dan Stoica


----------------------------------------------------------
- Elfriede Jelinek a studiat istoria si teoria teatrului la Universitatea vieneza si si-a terminat studiile de orga in 1971. Jelinek descrie capcanele mortale in care este prinsa figura femeii, fara sa creeze eroine pozitive. De la sfirsitul anilor 1980, ataca antisemitismul care se face simtit astazi in Austria si Germania. La 7 octombrie 2004, ii este decernat Premiul Nobel pentru literatura, fiind a zecea femeie laureata din lume.
- Gertrud Fussenegger a creat o proza realista de mare intindere cu accente antimoderne si cu o accentuata preocupare pentru mit. Temele preferate sint familia si locul natal.
- Werner Schwab reuseste sa devina in ultimul deceniu al secolului trecut unul dintre cei mai jucati autori de limba germana. in 1992, Schwab este declarat dramaturgul anului de catre revista Theater Heute (Teatrul, astazi).
- Brigitte Schwaiger debuteaza cu romanul Asemenea sarii in mare, dupa succesul repurtat cu acesta abordind si alte genuri literare precum cel dramatic, dar si pe cel liric. Este autoarea a numeroase scenarii radiofonice.
- Helmut Peschina scrie piese de teatru de referinta pentru televiziune, scenarii radiofonice si prelucrari pentru radio si televiziune.
Beletristica   |   Beletristica si critica

Cititori nostri au gasit cartea pe Elefant.ro: CLICK AICI

.Poti gasi cartea si pe siteurile:

librarie.net 15.6 lei Eternul feminin si teatrul
lucman.ro 15.2 lei Eternul feminin si teatrul
allinonemedia.ro 16 lei Eternul feminin si teatrul
libraria-noastra.ro 16 lei Eternul feminin si teatrul
superlibrarie.ro 16 lei Eternul feminin si teatrul

Alte carti de care ati putea fi interesati

Pe muchie de hartie

Pe muchie de hartie
» autor Magda Ursache | editura Ideea Europeana | 2007 | 196 pagini
O carte-eveniment Deopotriva cronica vivanta a tranzitiei, aide-memoire, jurnal si anti-jurnal, foileton pamflet, addenda, Pe muchie de hartie isi propune o radiografiere a starii literaturii romane de azi, folosind in permanenta oglinda retrovizoare. ?Tipic, scrie despre autoare Constantin Calin, in critica actuala, e, cel mai adesea, sa coexisti, sa superi cat mai putina lume, sa te rezemi ...
pret de la 20 lei   -   2 magazine   » Compara pretul »

Poezie crestina romaneasca

Poezie crestina romaneasca
» autor URSACHE, Magda URSACHE, Petru | editura Institutul european | 1996 | 430 pagini
Poezie crestina romaneasca de URSACHE, Magda
pret de la 47.41 lei   -   3 magazine   » Compara pretul »

Striga acum...

Striga acum...
» autor URSACHE, Magda | editura Editura Institutul European | 2000 | 136 pagini
Colectie Inorog Domeniu Beletristica
pret de la 10.36 lei   -   4 magazine   » Compara pretul »

Etnoestetica

Etnoestetica
» autor URSACHE, Petru | editura Editura Institutul European | 1998 | 292 pagini
Din cuprins: - Cadrele axiologice; - Capodopera folclorica; - Categoriile etnoesteticii; - Poetica folclorica; - Formele imaginarului; - Creatia si consumul.
pret de la 24.9 lei   -   3 magazine   » Compara pretul »

200 de ecuatii functionale pe N, Z, Q

» autor A. Ghioca Categoria: Gimnaziu Editura: GIL Pretul: 18,00 14,40 lei Reducere: 20% / 3,60 lei | editura GIL
pret de la 16 lei   -   1 magazin   » Compara pretul »
» Edituri
» Contact


© piticipecreier.ro