Cealalta jumatate a istoriei - Femei povestind

Cealalta jumatate a istoriei - Femei povestind
autor Zoltan Rostas, Theodora | editura Editura Curtea Veche | 2008 | 464 pagini | 978-973-669-654-
Indiferent de nucleul tematic in jurul caruia se alcatuieste o carte nascocita de Zoltan Rostas si de discipolii sai, rezultatul e de fiecare data uimitor. Miracolul cotidian si miracolul istoric sunt prezente aici, facandu-te sa uiti ce scoala, ce tehnica si ce arta presupune interviul non-directiv de istorie orala, in care sociologul, sau viitorul sociolog, pare sa nu faca decat sa exclame din cand in cand "Ah, da? Asa? Nu mai spuneti!", determinandu-l pe interlocutor sa se dezvaluie, sa se povesteasca. Uiti, purtat de vraja acestor adevarate romane picaresti, si ce efort de constructie presupune performanta de a reuni aproape douazeci de istorii de viata, fara sa dai niciodata impresia de monotonie sau de redundanta. In fine, insasi alegerea temei de "istorie la firul ierbii", cum spune profesorul Rostas in titlul uneia dintre cartile sale, pare menita sa te pacaleasca sa patrunzi, citind intr-un domeniu al specializarii aride, in care trei sferturi din semnificatii iti vor scapa, fara macar sa-ti dai seama. De ce "capsunarii", de ce "caministii", de ce "activistii marunti"? te intrebi. De ce femeile? Brusc iti dai seama ca sfertul cu care ramai a meritat efortul: dincolo de competenta unui adevarat intemeietor de scoala, fiecare asemenea carte transmite o senzatie de viata irepresibila, indaratnica, biruitoare mereu in umilitatea ei marunta. De asta data avem in plus un neverosimil de firesc si de cald omagiu adus "celeilalte jumatati a istoriei".

Doina Jela"Banuiesc ca este vorba de un reflex cultural foarte raspandit si adanc inradacinat, conform caruia o femeie trebuie sa fie cel putin Jeanne d'Arc, Marie Curie, Ecaterina Teodoroiu sau "macar" participanta la rezistenta, incarcerata din motive politice, sau in orice caz cu performante mai insemnate decat media barbatilor. Iar daca femeia nu are alta performanta decat terminarea ridicarii unei case in lipsa barbatului aflat pe front, nu merita atentie deosebita. Daca pentru supravietuirea familiei are curajul sa se apuce de contrabanda in vremuri de restriste, devine suspecta, in loc sa i se recunoasca meritul de a-si fi salvat copiii de foame.

Ceea ce, in opinia mea, a justificat intocmirea acestui volum este tocmai aceasta tarie a femeilor - mai ales a celor din zbuciumata zona est-europeana - care asigura continuitatea societatii, a comunitatii, a familiei. Femeile rezista in chip miraculos in lungi perioade in care barbatii sunt mobilizati sau se afla chiar pe front, in lagare de prizonieri ori incarcerati din motive politice, sau pur si simplu mutati cu serviciul in alt colt de tara, pe santierele glorioase ale socialismului. Istoria consemneaza eroismul sau martiriul barbatilor, dar uita adesea de rezistenta tacuta a femeilor."

Zoltan RostasZoltan Rostas este profesor de sociologie si de comunicare la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii. Este cercetator la GAC- Centrul de Cercetari Regionale si Antropologice din Miercurea Ciuc.

Theodora-Eliza Vacarescu este asistenta universitara la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti.
Beletristica   |   Literatura

Cititori nostri au gasit cartea pe Elefant.ro: CLICK AICI

.Poti gasi cartea si pe siteurile:

lucman.ro 28.5 lei Cealalta jumatate a istoriei - Femei povestind
superlibrarie.ro 30 lei Cealalta jumatate a istoriei - Femei povestind
allinonemedia.ro 30 lei Cealalta jumatate a istoriei - Femei povestind
libraria-noastra.ro 30 lei Cealalta jumatate a istoriei - Femei povestind

Alte carti de care ati putea fi interesati

Activistii marunti

Activistii marunti
» autor Zoltan Rostas | editura CURTEA VECHE
pret de la 32 lei   -   1 magazin   » Compara pretul »

Secolul coanei Lizica. Convorbiri din anii 1985-1986 cu Elisabet

Secolul coanei Lizica. Convorbiri din anii 1985-1986 cu Elisabet
» autor Zoltan Rostas | editura Paideia
Aproape deprimant de usor si ferice apare traiul romanului la inceput de secol XX. Elisabeta Odobescu-Goga ii vorbeste lui Zoltan Rostas despre valoarea leului de aur si aflam cam ce se putea face cu un salariu nu foarte mare: "Carnea era 60 de bani kg, muschiul 1 leu 20 kg, zaharul 1 leu 20 kg, untul mi se pare ca la fel. Pentru 1 leu aveai 20 de oua, pentru 1 leu (rade) la gradinarie aveai 10...
pret de la 19.9 lei   -   2 magazine   » Compara pretul »

Jurnal de camin

Jurnal de camin
» autor Zoltan Rostas, Sorin Stoica | editura Curtea Veche | 2008 | 512 pagini
Zoltan Rostas nu inventeaza nimic. Pur si simplu, descopera un aspect al realitatii, intotdeauna crud, dur, inedit, pe care-l exploreaza cu un rece suras stiintific si cu o calda intelegere umana. Mereu prin intermediul studentilor sai, pe care-i invata aceste doua atitudini, apoi ii trimite sa observe domeniul ales. De data aceasta, avandu-l drept colaborator pe regretatul prozator Sorin Stoi...
pret de la 29.99 lei   -   6 magazine   » Compara pretul »

Cealalta jumatate a istoriei - Femei povestind

Cealalta jumatate a istoriei - Femei povestind
» editura Curtea Veche | 2008 | 464 pagini
Indiferent de nucleul tematic in jurul caruia se alcatuieste o carte nascocita de Zoltan Rostas si de discipolii sai, rezultatul e de fiecare data uimitor. Miracolul cotidian si miracolul istoric sunt prezente aici, facandu-te sa uiti ce scoala, ce tehnica si ce arta presupune interviul non-directiv de istorie orala, in care sociologul, sau viitorul sociolog, pare sa nu faca decat sa exclame di...
pret de la 30 lei   -   2 magazine   » Compara pretul »

Atelierul Gustian

Atelierul Gustian
» autor Zoltan Rostas | editura Tritonic | 2005 | 196 pagini
Prezentare: .
pret de la 13 lei   -   2 magazine   » Compara pretul »
» Edituri
» Contact


© piticipecreier.ro