Istoria Partidului National Taranesc - Documente 1926-1947

Istoria Partidului National Taranesc - Documente 1926-1947
1994 | 351 pagini
Un capitol al istoriei contemporane a Romaniei se refera la contributia Partidului National Taranesc, la afirmarea si infaptuirea in societatea romaneasca a principiilor democratiei si modernizarii vietii economico-sociale.
Constituit la 10 octombrie 1926 prin fuziunea a doua partide - Taranesc, condus de Ion Mihalache, National Roman, prezidat de luliu Maniu, Partidul National Taranesc s-a impus de la inceput ca o forta politica insemnata in viata tarii. El s-a afirmat prin cuprinderea in randurile sale a unor importante categorii sociale - intelectuali, tarani, paturi mijlocii de la orase si sate, muncitori - de pe intreg cuprinsul Romaniei Mari.
Cladit pe principii democratice, Partidul National Taranesc a fost gruparea politica in randurile careia s-au afirmat remarcabile personalitati: luliu Maniu, Alexandru Vaida-Voevod, Ion Mihalache, Virgil Madgearu, Grigore lunian, Ion Inculet, Pantelimon Halippa, Nicolae Titulescu, Grigore Gafencu, Armand Calinescu, Vaier Pop, Nicolae Penescu, Nicolae Carandino, Corneliu Coposu si multi altii, care au dat vigoare parlamentului, guvernului si culturii romanesti.
Istoria zbuciumata a acestui partid - de doua ori dizolvat in decursul existentei sale, in 30 martie 1938 si la 29 iulie 1947, este palid cunoscuta. Niciodata nu au fost publicate intr-o antologie documentele care ilustreaza principiile sale de organizare, rolul in viata politica a Romaniei, contributia liderilor sai la consolidarea Marii Uniri faurita in 1918, la construirea, modernizarea si dezvoltarea economiei tarii - industriei, agriculturii, stiintei, invatamantului si culturii in perioada interbelica. Dincolo de animozitatile si conflictele intampinate de orice partid in scena actiunii politice, Partidul National Taranesc, asa cum atesta si documentele acestui volum - a avut o contributie insemnata in legiferarea unor reforme democratice, apararea suveranitatii si integritatii teritoriale a Romaniei.
Istorie DocumentPoti gasi cartea si pe siteurile:

lucman.ro 15.2 lei Istoria Partidului National Taranesc - Documente 1926-1947

Alte carti de care ati putea fi interesati

Istoria partidului Taranesc (1918-1926)

Istoria partidului Taranesc (1918-1926)
» autor Ioan Scurtu | editura Editura Enciclopedica | 2002 | 248 pagini
pret de la 7.6 lei   -   1 magazin   » Compara pretul »

Misiunile lui Vasinski in Romania - Documente secrete

Misiunile lui Vasinski in Romania - Documente secrete
» Istorie
pret de la 5.5 lei   -   1 magazin   » Compara pretul »

Documente franceze despre Transilvania 1944-1947

Documente franceze despre Transilvania 1944-1947
» autor Valeriu Florin Dobrinescu si Ion Patroiu | editura Vremea | 2001 | 360 pagini
Selectia documentelor si studiu introductiv: Valeriu Florin Dobrinescu si Ion Patroiu
pret de la 10 lei   -   2 magazine   » Compara pretul »
» Edituri
» Contact


© piticipecreier.ro