Lolita

Lolita
autor Vladimir Nabokov | editura Polirom | 2003 | 360 pagini | 978-973-46-1134-8
Traducere de Horia Florian Popescu

Impreuna cu romanele Glorie, Ada sau ardoarea. O cronica de familie si cu volumul autobiografic Vorbeste, memorie, romanul Lolita deschide seria de autor "Vladimir Nabokov" la Editura Polirom.

Romanul a beneficiat de doua ecranizari indelung discua­tate: cea a lui Stanley Kubrick din 1962, cu James Mason, Sue Lyon si Shelley Winters in rolurile principale si, respectiv, cea a lui Adrian Lyne din 1998, avindu-i ca protagonisti pe Jeremy Irons, Dominique Swain si Melanie Griffith.

Din cauza subiectului sau extrem de socant - pasiunea morbida a unui barbat matur pentru o fetita de doisprezece ani -, romanul a fost respins de editori, fiind publicat in Statele Unite abia dupa aparitia sa in Franta. Construita pe schema mitologica a povestirilor cu fauni si nimfe, este insa, inainte de toate, un poem de dragoste inchinat limbii engleze si posibilitatilor sale expresive.

"Nu voi regreta niciodata ca am scris. A fost asemenea unui joc frumos de puzzle - pe masura ce-l inventam, ii si gaseam solutia. Bineinteles ca a eclipsat cu totul celelalte scrieri ale mele, dar nu pot sa-i port pica. Un farmec straniu, tandru o invaluie pe aceasta nimfeta mitica." (Vladimir Nabokov)

"A fost interpretata mai ales ca o metafora, poate datorita povestii de iubire atit de tulburatoare. Humbert reprezinta Europa, Lumea Veche, protocolara si cultivata, in timp ce Lolita este asemenea Americii: in floare, atragatoare, dar nu foarte sclipitoare si putin vulgara... Humbert Humbert nu-si poate depasi conditia - juisarea lingvistica este pentru el la fel de importanta ca si satisfacerea libidoului sau captiv." (Simon Leake)

"Cartile lui Vladimir Nabokov ocupa pe rafturile bibliotecii mele cam un metru si jumatate din spatiu, singurul care il intrece fiind Shakespeare... Pentru mine, Nabokov este cel mai important romancier al secolului XX." (Martin Amis)

"Desi lumea ar trebui sa stie ca detest simbolurile si alegoriile (ceea ce se datoreaza in parte vechii mele repulsii fata de magia freudiana si in parte faptului ca nu pot suferi generalizarile nascocite de mitologii si sociologii literari), un lector, altminteri inteligent, care a frunzarit prima parte a cartii a vazut in "Batrina Europa pervertind tinara America", in timp ce alt frunzaritor a inteles ca romanul prezinta "Tinara America pervertind batrina Europa"." (Vladimir Nabokov)
Literatura americana   |   Literatura universala   |   ROMAN   |   Carti de dragoste   |   Beletristica   |   Biblioteca PoliromPoti gasi cartea si pe siteurile:

pro-librarie.ro 23.9 lei Lolita
carturari.ro 23.95 lei Lolita
ishop.ro 23.95 lei Lolita
superlibrarie.ro 24 lei Lolita
carteadinraft.ro 38.75 lei Lolita
elibrarie.net 39.9 lei Lolita
librarieonline.net 39.9 lei Lolita
librarultau.ro 39.95 lei Lolita
depozit-de-carti.ro 39.95 lei Lolita
polirom.ro 39.95 lei Lolita
librariabucuresti.com 39.95 lei Lolita
magazinultau.ro 39.95 lei Lolita
www.karte.ro 39.95 lei Lolita

Alte carti de care ati putea fi interesati

Apararea Lujin

Apararea Lujin
» autor Vladimir Nabokov | editura Humanitas | 2004 | 205 pagini
Descriere: Citeodata inadaptarea existentiala se confunda cu autismul. Lujin, eroul din romanul lui Nabokov, constata ca lumea din jur devine frecventabila doar daca o transforma intr-o tabla de sah. Gambiturile si strategiile pe saizeci si patru de patrate functioneaza in locul vietii obisnuite, compunind un univers paralel si totodata un refugiu pentru tinarul stampilat ca necorespunzator in...
pret de la 17.1 lei   -   1 magazin   » Compara pretul »

Nabokov si Lolita sa

Nabokov si Lolita sa
» autor Berberova Nina | editura Humanitas
Descriere - Nabokov si Lolita sa Cu volumele acestei colectii, Humanitas trotune cititorilor sa arunce o scurta trivire in viata si otera cate unui mare creator, sub lumina indrettata asutra lui de un alt mare creator. O lumina care, tusa asutra celui dintai, se rasfrange asutra celui de-al doilea. De aici si titlul colectiei: IN OGLINDA. Exista scriitori ale caror cariere sunt atat de diferite...
pret de la 4.75 lei   -   1 magazin   » Compara pretul »

LOLITA

LOLITA
» autor Vladimir Nabokov | editura Universal Dalsi | 366 pagini
LOLITA, celebrul roman al lui Vladimir Nabokov, definit de critica drept cel mai important roman american al ultimei jumatati de secol, a avut, de la aparitie pana in prezent, peste 80 de editii numai in Statele Unite, in Marea Britanie si in Franta. (...') Lolita e probabil, cel mai bun roman creat in aceasta tara (ca sa spunem asa) de la prima explozie faulkneriana din anii '30. Poate ca e c...
pret de la 20 lei   -   2 magazine   » Compara pretul »

Ochiul. Editie Cartonata

Ochiul. Editie Cartonata
» autor Nabokov, Vladimir | editura POLIROM | 2008
Ochiul. Editie Cartonata "Relatia dintre constiinta si realitate ocupa un loc central in creatia lui Nabokov. Constiinta este ceea ce asigura unicitatea individului si conexiunea lui cu realitatea, dar ea este limitata de moarte sau pierderea memoriei, iar Ochiul exploreaza in profunzime aceste limite, intrucit Smurov, naratorul, cauta cu disperare o solutie de evadare dintr-o realitate in ca...
» Diverse
pret de la 32.95 lei   -   1 magazin   » Compara pretul »

Pachet promotional Vladimir Nabokov

Pachet promotional Vladimir Nabokov
» autor Vladimir Nabokov | editura Polirom
Pachetul promotional "Vladimir Nabokov" contine volumele Ochiul, Disperare si Vorbeste, memorie - GRATIS Platiti 71.90, economisiti 37.50 Ochiul: "Acest "mic roman", dupa cum il numeste Nabokov, este una dintre cele mai mari izbinzi ale epicului de la Benito Cereno a lui Melville sau O coarda prea intinsa a lui Henry James." (Roy Johnson) Disperare abordeaza una dintre temele predilect...
pret de la 37.5 lei   -   1 magazin   » Compara pretul »
» Edituri
» Contact


© piticipecreier.ro